Jag skulle vilja hjälpa dig att få den korsett du drömmer om. Jag ska förklara vad som är viktigt när du beställer en damkorsett.
Först av allt måste du veta vilken typ av korsett du vill ha och vad du vill få med den. För att göra detta kan det vara bra att börja med att läsa guiden. Urvalskriterier kan vara:
- Vilket material och vilken färg (satin, polyester, stretchmaterial, läder, etc.)?
- Vilken
korsettform (kort/lång, kort/lång midja, med/utan bh, wasp waist, stam midja)? - Vilken
midjeåtstramning vill du uppnå? - Hur bekväm ska korsetten vara?
- Vill
du bära den under eller över dina kläder? - Hur länge vill du bära den (sällan, ofta, ständigt)?
- Vill
du bära den endast med kjol eller även med byxor? - Vilka är korsettens egenskaper (skedbuk, dubbelbuk, stag på insidan/utsidan, hängslen, förstärkningar, midjeband)?
- Vill du ha en måttbeställd korsett (billig, dålig passform) eller en skräddarsydd korsett (dyrare, bra passform)?
Eftersom det är ovanligt att hitta en korsettskräddare nära dig, är det mycket lättare att hitta det du letar efter på internet. Du kan sedan välja mellan konfektionerade och måttbeställda korsetter. När jag började tillverka korsetter var det mycket svårt att hitta korsetttillverkare som även tillverkade och levererade till privatkunder. De fanns huvudsakligen utomlands. Nuförtiden är det inte längre ovanligt att köpa online och det finns också många korsetttillverkare.
Dessutom kan du som är en duktig sömmerska (amatör) prova på att tillverka en korsett själv. Kriterierna är naturligtvis desamma som för ett måttbeställt köp eller tillverkning. Beroende på dina idéer och tillverkarens kapacitet måste du sedan bestämma den optimala modellen.
Mått
Det finns tre saker som är viktiga när du beställer en korsett: mått, mått, mått. Om detta verkligen är fallet beror det på att en korsett inte är vilket plagg som helst; om dess mått inte är rätt är den värdelös! Om den är för bred kommer du inte att få den storlek du vill ha, eller ens någon åtstramning alls. Om den är för snäv är det lätt att bli frustrerad, eftersom du inte kan stänga korsetten, vilket inte heller hjälper dess livslängd. Kanske är den OK runt midjan men alldeles för stor runt höfterna (detta hände mig en gång). I så fall sväller magen som en ”boll” nedanför midjan, vilket är ohälsosamt och mycket fult. Listan fortsätter och fortsätter. Så mät, mät, mät.
I allmänhet är följande mätningar nödvändiga. Ju fler av dessa som tillverkaren tar hänsyn till, desto bättre, eftersom korsetten då kan anpassas mer exakt till kroppsförhållandena:
Omkretsmått:
Bröstomfång, underbystomfång, normal midjeomfång, önskat midjeomfång med snörning, övre höftomfång (där höftbenen börjar), nedre höftomfång (höftomfånget i nivå med korsettens nederkant).
Höjd fram: från midja till övre kant, från midja till nedre kant.
Höjd sida: från midja till övre kant, från midja till nedre kant.
Höjd bak: från midja till övre kant, från midja till nedre kant.
Tack vare dessa mått kan korsetten redan vara mycket väl anpassad till bärarens kropp. Vissa tillverkare använder endast konfektionsstorleken som startmått. Denna metod bör förkastas eftersom den är helt olämplig. Den gradering av tillgängliga storlekar i steg om 5 cm, som ibland förekommer, måste också anses vara för grov.
Tyvärr räcker det inte med att bara mäta, eftersom det också beror mycket på vad tillverkarna gör med måtten! Detta måste du ta hänsyn till när du gör din beställning, annars riskerar du att misslyckas (detta hände mig en gång). Många, om inte de flesta, tillverkare anger önskat midjeomfång baserat på bredden på korsetten som tillverkas, mätt på korsetten (när den ligger på bordet, till exempel). Det är enkelt, praktiskt och… olämpligt, för om du beställer en 50 cm midjekorsett som tillverkats med denna metod, kommer du förmodligen att ha en 55 cm midja om du mäter dig ovanför den snörade korsetten! Här spelar tygets stretch och avståndet mellan fästanordningarna in. Så kolla med tillverkaren för att ta reda på vilken mätmetod de använder för korsettbredder, och justera dina mått därefter. Till exempel drar jag alltid av 5 cm från uppmätta och önskade mått (till exempel beställde jag min 17″ korsett som en 15″ korsett, och den är faktiskt uppmätt till 17″ ovanför midjan!)
Så dra av ca 5 cm från alla mått om tillverkaren använder korsettmått! Men diskutera detta med tillverkaren först!
Relaterat: 5 tips för förstagångsköpare