Vad kan en korsett göra för din kropp?

Att bära korsett har funnits i hundratals år. Och det finns en anledning till det: när det gäller att skapa feminina kurvor fungerar korsetter.

Moderna korsetter kanske ser lite annorlunda ut, men de finns där av samma anledning. Men eftersom inte alla bär dem längre finns det många missuppfattningar om vad korsetter kan och inte kan göra.

Låt oss skingra några av dessa myter. Här är sanningen om vad en korsett kan göra med din kropp.


Vad är en korsett?

För det första, låt oss vara tydliga med vad en korsett är. Idag finns det många alternativ när det gäller stödjande underkläder, och inte alla är desamma.

Generellt sett är korsetter bältesliknande plagg som bärs runt buken med syftet att banta midjan, platta magen och lyfta bysten. Termen används ibland synonymt med ”gördel”, även om en gördel kan ha en integrerad trosa, medan en korsett vanligtvis inte har det.

Moderna korsetter finns i en mängd olika former. En av de mest populära är midjetränaren. Denna typ av korsett bantar tack vare latexpaneler som hålls på plats av fästanordningar på framsidan av plagget (krokar, blixtlås och kardborreband).

Latexguêpières kan ha formen av ett omlottbälte eller en väst med axelband.

Den klassiska korsettmodellen använder dock inte latex för att komprimera buken utan är istället utformad med en snörning i ryggen som är åtsittande. Överdelen är tillverkad av material som satin, bomull eller till och med nät, med flexibla stålben för att hålla den på plats. Vi refererar ofta till denna stil som en ”wire-framed corset”.

Det är också värt att notera att de olika formerna av korsetter kan komma i antingen lägre eller övre korsettformer. Överbystmodeller används generellt för kostymer eller ibland i formella kläder/brudar, medan underbystmodeller är användbara för vardags- och bantningskorsetter.

Det råder viss förvirring, eftersom många av dessa korsetttermer kan användas löst och omväxlande. I resten av denna artikel kommer vi huvudsakligen att hänvisa till trådkorsetten under bröstet, eftersom detta är den klassiska stilen som används för korsetter. Vi kommer dock även att hänvisa till hängare och latexvästar där det är relevant.

Hur fungerar korsetten?

Nu när vi vet vad en korsett är, låt oss prata om hur den fungerar.

Om du sätter på dig en korsett av något slag och drar åt den, kommer du omedelbart att märka att den slimmar din midja. Det är därför vissa människor föredrar att använda kläder i korsettstil för speciella tillfällen eller vissa kläder.

Det är dock inte det enda sättet att uppleva fördelarna.

Relaterat: Psykologiska fördelar med att bära en korsett

Många människor som bär korsett gillar att följa en regim som kallas midjeträning (eller korsettering, särskilt om du använder en stålkorsett). Detta innebär att du bär ett korsettliknande plagg under minst 8 timmar om dagen.

Du kan göra midjeträning med en korsett med stålram eller en midjekorsett i latex, beroende på vad du föredrar. Syftet är att få dig att banta varje dag, i kombination med en hälsosam livsstil, för att stödja dina långsiktiga bantningsmål.

Det finns flera sätt att göra detta.

Ett sätt är att stimulera värme och svett i din kropp. Detta är särskilt användbart när du tränar, vilket är anledningen till att träningskorsetter är bland våra mest populära modeller.
Att bära en korsett har andra effekter som arbetar tillsammans för att hjälpa dig att uppnå dina mål. Den stödjer din hållning och hur du bär dig själv, och kan också hjälpa dina kläder att passa bättre. Dessa effekter kan förbättra ditt självförtroende och motivera dig att behålla din hälsosamma livsstil.

Du kan också bli påmind om att begränsa dina portioner, eftersom din midja inte kommer att kunna expandera lika mycket under tung kompression.
Korsettupplevelsen är lite annorlunda för alla när det gäller resultat. Allt beror på din inställning, mål, livsstil och hängivenhet till praktiken. Kolla in vårt före och efter galleri för att se dess effekter på olika kvinnor.

Vad exakt gör en korsett med din kropp?

Som vi har noterat finns det många missuppfattningar om vad en korsett faktiskt gör med kroppen. Gör den ont? Flyttar den dina organ? Orsakar den permanenta förändringar?

En korsett kan göra underverk för din figur om du bär den på rätt sätt. Det är faktiskt
vad den är tänkt att göra: smala din midsektion för att ge dig timglaskurvor.

Hur är det med långvarig användning?

När du bär en korsett som en del av en korsettrutin (8-12 timmar om dagen), är allt en korrekt monterad korsett gör att ge kompression runt buken, vilket också kan leda till ökad värme och svettning. Den håller också din hållning i en mer upprätt position.

Om du känner obehag eller smärta när du bär en korsett, är detta ett tecken på att plagget inte passar ordentligt; du bör ta bort det omedelbart. Du kan också känna dig varm när du bär den, särskilt under intensiva träningspass eller i varmare klimat. Även i detta fall rekommenderar vi att du tar av dig korsetten om du känner något obehag.

En annan fråga vi får höra om är om korsetten ”flyttar” dina organ. Detta är en något missvisande fråga, eftersom dina organ inte har något att oroa sig för om de rör sig runt lite. De är mjuka vävnader och detta är helt normalt. De rör sig när du äter en stor måltid, när du springer, när din blåsa är full, när du dricker mycket vatten eller när ett barn växer inuti dig. Kompressionen av en korsett kommer naturligtvis att sätta lite press på buken (det är så det fungerar). Den största effekten du kommer att märka är att du kan känna dig trång när du försöker äta en stor måltid, eftersom din mage inte kommer att kunna expandera så mycket som den annars skulle. Detta kan påminna dig om att begränsa dina portionsstorlekar!

Så långt som permanenta förändringar går, har en korsett inte den typen av kraft på egen hand. När du tar bort korsetten återgår din midja till sin naturliga form. På lång sikt kan din figur förändras om du kombinerar en korsett med en hälsosam livsstil, som regelbunden motion, en positiv sinnesstämning och en näringsrik kost. Men en korsett kommer inte att förvandla din kropp till något den inte är.

Relaterat: Korsetter: 5 tips för förstagångsköpare


Bästa praxis vid korsettanvändning

Med detta sagt är det viktigt att använda korsetten enligt instruktionerna.

För det första, om du gör en daglig midjeträningsregim, se till att du börjar med kortare ökningar. Det tar tid för din kropp att anpassa sig; din korsett behöver också tid att vänja sig, särskilt om den är av stål.

Bär din korsett i en timme eller två första gången du sätter på dig den; om den har en snörning baktill, dra inte åt snörena maximalt. Du kan dra åt snörena helt efter att du har kryddat plagget. Du vet att det är klart när det sitter tätt runt din överkropp och det inte finns något utrymme mellan din kropp och plagget (cirka två veckor efter att du har använt det en eller två timmar per dag). När det är klart kan du dra åt snörena så hårt du vill och bära plagget under längre tid.
All midjeträning med latexplagg är en lite annorlunda process när du först börjar. Lägg gradvis till lite mer tid än du bär varje dag. Efter några veckor bör du vara bekväm med att bära den större delen av dagen.
Håll dessa tips i åtanke om du planerar att bära en korsett för ett speciellt tillfälle som ett bröllop. Du kan inte bara kasta bort plagget på dagen för evenemanget. Du måste tajta till det, precis som du skulle göra med ett par skor.

När det gäller midjeträning är målet att bära en korsett i minst 8 timmar per dag för bästa resultat. Du kan växla mellan olika plagg, särskilt om du planerar att bära en träningskorsett medan du idrottar.

Du bör inte bära din korsett i mer än cirka 12 timmar per dag. Din hud och ditt hjärta behöver en paus från kompressionen så att de kan vila och andas. Om du bär samma plagg varje dag behöver det också en paus. Placera din korsett på en stolsrygg eller på en galge i ett välventilerat utrymme (inte i direkt solljus) så att den kan luftas och behålla sin form.

Vilka andra frågor har du?

Det finns mycket att lära när det gäller mantlar och korsetter, vilket är anledningen till att vi har sammanställt massor av resurser för dig om du precis har börjat! Kolla in vår blogg för svar på vanliga frågor, samt fler tips om hur du får ut det mesta av din korsettupplevelse.

Behöver du hjälp med att välja rätt korsett för dina behov? Bläddra igenom vår handplockade och testade kollektion, läs recensioner och kontakta våra expertstylister för hjälp och råd. Vi älskar att se dina förvandlingar och svarar gärna på alla dina frågor och funderingar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *