Ger midjeträning dig en långvarig timglaskropp?

I kändisarnas modevärld är det 1860 igen. Korsetter är tillbaka, den här gången under täckmanteln av en ”midjeträning.”

Om du inte följer Kardashians innebär midjeträning att man tar på sig en korsett för att smalna av midjan och, i teorin, träna anatomin för att anpassa sig till en eftertraktad timglasform.

Vikttränings korsetter säljs i många damklädesbutiker och på nätet, och kostar mellan 20 och 80 pund. De kan vara tillverkade av spandex eller – ouch – ha trådar insydda i tyget. Moderna midjetränare stängs vanligtvis med krokar eller dragkedjor istället för snören.

Kändisar som Kim Kardashian, Jessica Alba och Nicki Minaj är tokiga i midjeträning och deras selfies med korsetter har skapat en enorm buzz.

Men midjeträningstrenden får hälsovårdspersonal att rulla med ögonen. De säger att midjekorsetter helt enkelt inte kommer att göra några långsiktiga förändringar av din figur.

En tillfällig lösning

”Ur ett globalt perspektiv förstärker denna trend kulturen i dagens samhälle: alla vill ha den snabba, omedelbara lösningen och omedelbart se smalare ut”, säger Dr Roxann Engle , familjeläkare och medicinsk chef för UCI Health – Tustin . ”Korsetten ger dig den omedelbara lösningen. Den kommer att forma musklerna i midjan under den korta tid du bär den.”

Men när du till slut tröttnar på att bära korsetten kommer din kropp snabbt att återgå till sin ursprungliga form.

”Det är en tillfällig minskning”, säger hon. ”Du skapar i huvudsak muskelatrofi där du klämmer åt midjan.”

Västerträning är förmodligen inte skadligt på kort sikt.
För överviktiga personer kan en korsett till och med tillfälligt förbättra rörligheten och flexibiliteten, eftersom kärnmusklerna får bra stöd. Den komprimerar också magen, så att du kan äta mindre.

Medicinska effekter av korsetter

Men det kan orsaka långsiktiga problem. Viktorianska läkare noterade några av korsettens effekter i medicinsk litteratur, säger Engle.

”Om du skulle bära en midjekorsett under långa perioder, beroende på hur tight den är, kommer du absolut att skapa medicinska problem, inte bara minska muskel- och kärnstyrka utan också påverka inre organ.

En korsett kommer gradvis att försvaga musklerna i bålen, vilket leder till ryggsmärta, dålig hållning och allmän fysisk svaghet. Att dra åt midjan minskar också lungkapaciteten och trycker ner tarmarna.

”Det är uppenbart att nackdelarna vida överväger fördelarna”, säger Engle.

Relaterat: Psykiska fördelar med att bära korsett

Träning är bättre än korsett

Om det är viktigt för dig att ha en smal midja så finns det ett sätt att få det, men inte ett lätt sätt. Gör övningar som tonar de sneda musklerna, till exempel sit-ups, magövningar och plankpositioner.

”Det här är de typer av övningar som formar kärnan”, säger hon. ”De är dock svåra, vilket är anledningen till att folk inte gör dem.”

Och, mödrar, ge inte dessa korsetter vidare till era döttrar. Vuxna bör uppmuntra barn att äta hälsosam mat och motionera regelbundet för att få en stark och hälsosam kropp. Långsiktiga resultat tar tid och det finns ingen ”quick fix”.

”Det viktigaste inom primärvården nu är förebyggande åtgärder: att få människor att börja tidigt med att äta hälsosamt, motionera och hålla sig i form”, säger Engle. ”Då behöver man inte alla dessa maskiner.”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *