Korsett vs Bustier: Vilka är skillnaderna?

Även om korsetter och bustier ser likadana ut för det otränade ögat, är de helt olika plagg med helt olika syften. Från ursprunget till själva orden till deras fördelar, stängningar och priser ska vi förklara exakt vad skillnaden är mellan en korsett och en bustier.

Kort sagt, båda har sin plats i din garderob, men om du vill uppnå en silhuett i timglasform tack vare midjetoning, kan bara en stålkorsett hjälpa dig.

Orsprunget till ordet korsett jämfört med ursprunget till ordet bustier

.

Roten till ordet korsett är ”cors”, som bokstavligen översätts till ”kropp” på 1200-talets medelengelska. Detta är mycket logiskt, eftersom korsetten inte bara är ett klädesplagg som ska bäras från byst till höfter, utan ett verktyg som arbetar med din kropp för att forma en timglasfigur.

Å andra sidan är roten till bustier (uttalas ”boost-yey”) ”bust”, som engelsktalande har känt igen som ”chest” eller ”breast” sedan 1600-talet. Även här är termen lämplig, eftersom syftet med en bustier är att ”stärka” barmen.

Se: Korsettens historia

Fördelarna med en korsett kontra en bustier

Vissa av våra kunder kommer till oss för de kortsiktiga fördelarna med att bära en korsett. De vill strama åt midjan inför en stor dag, till exempel ett bröllop. Men de flesta kommer till oss för långsiktiga, mer permanenta resultat.

Alla våra korsetter är gjorda med stålben som med tiden kommer att minska din naturliga midja och forma din mage till en timglasfigur. Om du precis har börjat med midjeträning eller vill veta mer, kolla in vår guide till vad du kan förvänta dig.

Fördelen med en bustier är att den inte har stålben och därför är mer flexibel. Midjan består ofta av någon typ av shapewear, så om du vill stoppa in magen och lyfta brösten under några timmar kommer en bustier att göra susen. Var bara medveten om att det inte kommer att bli några permanenta resultat.

Snören eller krokar

En
annan stor fördel med korsetten är dess snörsystem. Förutom de metallöglor som hakar på framsidan, gör snörena på baksidan att du kan dra åt eller lossa din midja som du vill. Detta kommer att vara särskilt användbart när din midja börjar krympa, vilket kommer att vara fallet om du bär din korsett flitigt. Enligt ”tvåregeln” kan en korsett som bärs varje dag i två timmar under två veckor ge en minskning på upp till fem centimeter.

Korsetter har inga snören, utan hakar och öglor, precis som en behå. Om du går upp eller ner i vikt måste du köpa en ny bustier.

Prisskillnader

Korsetter är lite mer av en investering. De är trots allt inte något du kommer att bära en eller två gånger och sedan glömma bort. Om du planerar att använda mantel kommer du att bära den nästan varje dag.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *