Den edvardianska korsetten

Edwardiansk korsett

Den Edwardianska korsetten skiljer sig från den viktorianska korsetten med sitt ”S”-snitt som betonar den fina midjan.

S-formade korsetter (även kända som rakfrontskorsetter eller ”hälsokorsetter”) uppfanns i början av 1900-talet, under den edvardianska eran, och populariserades av Gibson Girls. Vid den tiden ansågs
den S-formade korsetten vara hälsosammare för bäraren eftersom den utövade mindre direkt tryck på framsidan av buken.

Den främjade också en stolt hållning, där bäckenet lutade framåt och skinkorna trycktes bakåt, medan axlarna och bysten trycktes framåt.
Denna typ av korsett visade sig dock senare förvärra ländryggslordos och var med tiden mindre bra för ryggraden än tidigare viktorianska korsetter (som upprätthåller en mer neutral hållning).

I dag är långa korsetter med rak front ganska populära, men de är vanligtvis moderniserade för att vara helt enkelt ”Edwardian-inspirerade” och orsakar inte tipping som traditionella S-korsetter gjorde. Många kvinnor med naturlig lordos och/eller shelving har kommenterat till mig att de känner att en reproduktion S-korsett kan passa deras figur bättre.

För cosplayers, historiska re-enactors och historiefantaster, kan en S-korsett ibland vara nödvändig för att få rätt silhuett och grund under deras Edwardianska kläder – så här är en icke-uttömmande lista över korsetterier som lager dessa Edwardianska skönheter.

Mellan 1900-talet och början av 1910-talet dök den raka korsetten upp, även känd som svanskorsett, S-formad korsett eller hälsokorsett. Namnet kommer från att svanenäbben var mycket stel och rak i mitten av korsettens framsida. Korsetten tvingade överkroppen framåt och fick höfterna att sticka ut baktill. Den raka korsetten var favoriten hos Inez Gaches-Sarraute, en corsetière med en medicinsk examen.

Den raka korsetten var favoriten hos Inez Gaches-Sarraute, en corsetière med en medicinsk examen.
Denna korsett skulle vara mindre skadlig för användarnas hälsa än andra korsetter, eftersom den utövade mindre tryck på magområdet. Fördelarna för magen uppvägdes dock mer än väl av de skador som orsakades på ryggen på grund av den onaturliga hållning som den tvingade bäraren till.

Vid den här tiden hade bysten sänkts och korsetter gav mycket mindre stöd för brösten. År 1908 hade silhuetten utvecklats mot en högre midja och en mer naturlig form. De första formerna av bh introducerades och gördeln ersatte snart korsetten, som var mer inriktad på att minska höfterna än midjan.

Efter 1907 blev wasp waist mindre akut och korsetterna blev rakare. 1907 års korsett ger en lång, smal silhuett. Korsetten börjar strax ovanför midjan och går långt ner på låren. De var ofta försedda med elastiska kilar för att öka komforten.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *