Den viktorianska korsetten: Den mest populära vintage-korsetten

Viktoriansk korsett

Under den viktorianska eran var kvinnor tvungna att vara gifta och ta hand om sina män och barn. Kläder var en viktig del av det viktorianska samhället. En överklasskvinna hade tjänare som skötte allt hushållsarbete, medan kvinnor i underklassen förväntades utföra arbetet. Korsetter
med snäva snören och välsittande kläder visade att kvinnan tillhörde överklassen.

Utbuktningar och rullningar på kroppen visade däremot att kvinnan tillhörde underklassen. Det fanns ett brett utbud av korsetter. När viktorianska kvinnor vågade sig in i mansdominerade sportaktiviteter introducerades olika typer av korsetter för att passa sportklädseln. Bukkorsetter skapades för kvinnor som väntade barn.

Under den viktorianska eran, i mitten till slutet av 1800-talet, var timglasfiguren på modet, med betoning på att skapa ensmal midja. På 1840- och 1850-talen blev snäva snörningar populära. Korsetten skilde sig mycket från sin föregångare på ett antal sätt. Korsetten slutade inte längre vid höfterna, utan gick utåt och slutade flera centimeter under midjan. Korsetten hade överdrivna kurvor i stället för en trattform. De spiralformade stålstagen följde figurens form. Även om många korsetter fortfarande syddes för hand för att passa bärarens mått, fanns det också en blomstrande marknad för billiga massproducerade korsetter.

I slutet av 1800-talet fanns det en viss oro förtight lacing. Vissa läkare stödde teorin att korsetten kunde orsaka hälsoproblem, särskilt under graviditet, och kvinnor som använde snörning sågs som slavar under modet.

I verkligheten var snörning troligen orsaken till matsmältningsbesvär och förstoppning, men sällan orsaken till en uppsjö av sjukdomar som förknippades med snäv korsett på den tiden, allt från hysteri till leversvikt.

Delvis som ett svar på de upplevda farorna med snäva snörningar, men också på grund av kvinnors växande intresse för utomhusaktiviteter, blev ”hälsokorsetter” populära i slutet av 1800-talet. År 1884 utvecklade en tysk läkare, Dr Gustav Jaeger (1832-1917), hälsokorsetter tillverkade av ull, som beskrevs som mjuk och elastisk. De var också hållbara och reagerade på rörelser.

Dr Jaeger hävdade att ull hade botande förmågor och att det botade honom från hans kroniska hälsoproblem: övervikt och matsmältningsbesvär. En annan modell skapades 1887, en dermatologisk korsett med ett foder av läder. Den marknadsfördes till kvinnor som ville ha bättre hälsa och hade en aktiv livsstil.

Nackdelar med den permanenta korsetten på den tiden

-Asphyxiering på grund av oförmåga att andas ordentligt

-Infertilitet på grund av de mycket snäva korsetterna. Ständiga missfall och livslång sterilitet. En gravid kvinna som bar en sådan korsett riskerade att förlora sitt barn.

.

För att kombinera den vintagestilen behöver du hitta en äkta vintageklänning, med en charmig skärning, rak och något lös stil, som i vintagemode, du kan hitta denna typ av klänning på Madame Vintage.

Korsettstil Edwardiansk

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *