Korsettens historia: 1700- och 1800-talet

Korsetten på 1700-talet

Den vanligaste typen av korsett på 1700-talet var en inverterad konisk form, avsedd att skapa en kontrast mellan torsen ovanför midjan och de lösa tunga kjolarna nedanför.
strong>torse cylindrisk ovanför midjan och de tunga kjolarna lösa undertill. Det primära syftet med 1700-talets korsetter var att lyfta och forma brösten, räta ut midjan, stödja ryggen och förbättra hållningen.

Axlarna var avsedda att sänkas och dras bakåt, vilket minskade midjan något och skapade en ”V”-formad överkropp på vilken det yttre plagget bars.

De välsittande korsetterna från 1700-talet sades vara mycket bekväma, tillät kvinnor att arbeta och hindrade inte andningen, men de begränsade böjningen av midjan, vilket tvingade kvinnor att skydda sina ryggar genom att lyfta benen.

Cirka 1796 blev korsetten mindre begränsande med introduktionen av den högmidjade empirestilen, som betonade den naturliga midjan. De flesta kvinnor bar fortfarande någon form av korsett, men dessa var ofta korta korsetter (dvs. de gick inte särskilt långt ner under brösten). Korsetter som var avsedda att utöva betydande kraft på kroppen (som under den viktorianska eran) var däremot ”långa” (nådde ner till och bortom den naturliga midjan), snördes i ryggen och var förstärkta med ben.

Korsetten på 1800-talet

Under 1800-talet blev korsetten främst en metod för bröststöd, där midjan drogs upp strax under bystlinjen. Korsetten slimmar fortfarande överkroppen, men det är inte längre dess huvudsakliga roll. Under 1830-talet återgick midjan till sin naturliga position, korsetten hade nu den dubbla funktionen att stödja brösten och smalna av midjan.

Korsettens form har nu förändrats till den timglassilhuett som fortfarande är eftertraktad i dagens korsetter och viktorianska mode. År 1839 tog en fransman vid namn Jean Werly patent på damkorsetter som tillverkades i en vävstol. Denna typ av korsett var populär fram till 1890, då maskintillverkade korsetter blev allt populärare. Innan dess tillverkades
alla korsetter i allmänhet hemma och var naturligtvis handgjorda.

Korsetten under 1900-talet

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *