Vilken typ av korsett ska du ha?

För det första måste du gilla den! Detta är lika enkelt som det är psykologiskt, för om du gillar korsetten kommer det att vara mycket lättare för dig att tolerera eventuella nackdelar eller begränsningar.

Bortom detta mer subjektiva kriterium finns det dock objektiva element att ta hänsyn till och egenskaper som är gemensamma för alla korsetter.

Korsettens form är av stor betydelse. Olika korsettformer var vanliga vid olika tidpunkter. Ibland var korsetterna korta, ibland var de långa, ibland kramade de om bysten, ibland gjorde de inte det. Enligt min erfarenhet är det viktigt att se till att korsetten är tillräckligt lång för att kunna bäras ner. När du sitter bör den främre förstyvningen inte nå pubisbenet. Detta bibehåller komforten samtidigt som det ger maximalt stöd. Detta förhindrar inte bara en estetiskt oattraktiv ”utbuktning” i nedre delen av buken, utan ger också stöd till den nedre bukväggen som förhindrar utvecklingen av permanent deformitet.


Förlängning uppåt är i huvudsak en smaksak, förutsatt att de fria nedre revbenen är inneslutna i korsetten.

I
allmänhet kan vi rekommendera att korsetten sträcker sig åtminstone till under bröstet. Om korsetten omsluter bysten kan en behå undvikas, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för lågt skurna sommar- och aftonklänningar. En korsett lyfter bröstkorgen, vilket automatiskt ger bysten lite mer fyllighet. Om korsetten omfamnar bysten kan den få en ännu mer stödjande funktion tack vare de integrerade kuporna.


Bevara din feminina form!

En korsett bör vara särskilt åtsittande där kroppen är formbar. Detta är särskilt fallet runt midjan och den nedre delen av bröstkorgen (de nedre 3 eller 4 revbensparen kan formas utan problem!) Omvänt bör den inte vara för snäv där kroppen bara är lite formbar, dvs. runt höfterna och den övre delen av bröstkorgen. Där ska den bara ge stöd och förhindra att det bildas fula utbuktningar. I synnerhet får de övre och nedre kanterna inte vara för snäva, annars kommer det att skära in i huden, vilket är fult och ohälsosamt. Helst bör det finnas en sömlös övergång mellan den snäva midjan och nedre delen av bröstkorgen och den lösare delen av höfterna och övre delen av bröstkorgen.

Midjans form är avgörande för helhetsintrycket, och i synnerhet midjans längd (den vertikala utsträckningen av det smalaste området). Ju längre midja, desto större krav ställs på bäraren, eftersom det kraftigt förminskade området ökar med midjelängden. Å andra sidan, ju mer delikat och graciös silhuett. Under den viktorianska eran var det därför önskvärt att uppnå en så lång midja som möjligt. Målet var att hitta en kompromiss mellan längd och tolerabel inskränkning. Från midjan och uppåt ska silhuetten sträcka sig mot höfter och byst utan abrupta övergångar. Formen ska vara estetiskt tilltalande. Vissa kvinnor försöker uppnå en smal midja och använder korsetter med en midjelängd på högst 1 till 2 cm. Ovanför och under midjan vidgas korsetten abrupt. En sådan korsett är naturligtvis lättare att bära än en korsett grande taille. Resultatet är dock en silhuett som om ett smalt bälte skär av midjan. Som en bra kompromiss kan en lång midja på 5 till 7 cm rekommenderas. Om det också finns en mjuk övergång mellan midjan, höfterna och bysten är det möjligt att uppnå ett estetiskt tilltalande resultat utan behov av mycket betydande åtstramning. Detta beror på att midjan vid den rekommenderade längden ligger helt inom det ribbfria området av bålen, som kan formas särskilt väl.

Relaterat: 5 typer av korsetter & hur man bär dem!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *